شرکت آریا دان رشد واحد نمونه در عرصه کار و کارآفرینی
استحکام و استواری اقتصاد هر کشور با هر سیستم و مبناي سیاسی و اجتماعی که باشد بر مبناي تولید ناخالص ملی و رشد و گسترش ارزش افزوده ناشی از تولیدات ملی مورد ارزیابی و داوري قرار می گیرد. این قانون کلی در یک قرن اخیر به صورت کاملاً روشن و شفاف و علیرغم تلاطمات متعددي که در سرنوشت تاریخی و اقتصادي کشورها و ملت ها رخ داده است، به خوبی قابل ملاحظه و تجزیه و تحلیل می باشد. ده ها سال است که به باور متفکرین علم مدیریت و اقتصاد، آینده و سرنوشت اقتصادي و اجتماعی کشورهاي جهان و مقایسه تحلیلی سیستم هاي اقتصادي حاکم بر آن ها، صحت این مدعا را به خوبی تایید می کند . مروري کوتاه بر وضعیت اقتصادي برخی کشورهاي پیشرفته و فاقد هرگونه منابع طبیعی ولی با اقتصاد مستحکم و قدرتمند دلیل روشن دیگري بر اهمیت توجه به امر تولید و به دنبال آن رشد بالاي ارزش افزوده تولیدات است.
هنگامی که سخن از تولید و تبعات اقتصادي و اجتماعی آن به میان می آید، نخستین مفهومی که به ذهن متبادر می شود مفهوم کار، اشتغال و کارآفرینی است. به سخنی دیگر، حاصل طبیعی و غیر قابل انکار واژه تولید مفاهیمی چون کار، تولید، اشتغال و کارآفرینی است. در تحلیلی دیگر از واژه کار و کارآفرینی مفهوم گسترده تري نیز در ارتباط با این مفاهیم مطرح می شود و آن: فرهنگ کار و کارآفرینی است که به کار و کارآفرینی کلیت و جامعیت می بخشد. اما براي روشن شدن مفهوم: فرهنگ کار و کارآفرینی لازم است ابتدا مفاهیم ناشی از این مبحث به اجمال باز تعریف و مورد تحلیل قرار بگیرد.
واژه کار در عرصه تولید با کار در سایر عرصه ها می تواند تفاوت ماهوي داشته باشد. حاصل کار در بخش تولید، ایجاد ارزش افزوده، استحکام، رشد و استعلاي محصول تولیدي و فراهم ساختن زمینه هاي وسیع تر براي رشد و گسترش بیشتر امکانات تولیدي است. حال باید دید که زمینه هاي ایجاد کار و اشتغال چگونه فراهم می شود. بدون شک تا ابتدا عرصه مناسب براي کار و اشتغال فراهم نشود، نه کاري موجودیت پیدا می کند و نه اشتغالی عینیت . در اینجا باید یک گام دیگر به عقب برداشت و در تحلیل خود به نقش کارآفرین که سرآغاز ایجاد کار، اشتغال، تولید و ارزش افزوده است، نگریست. در واقع حضور کارآفرین و سرمایه گذار، نخستین لازمه و اولین ضرورت ایجاد زمینه هاي مناسب براي کار و کارآفرینی است. در کشورهایی که به اهمیت و ارزش اقتصادي کار و کارآفرینی و بینش تولیدي دست یافته اند، این فرهنگ را در جامعه خود مسلط ساخته و رابطه اي منطقی، استوار و سازنده بین نیروي کار و کارآفرین در سازمان هاي تولیدي برقرار کرد هاند. شاید ذکر برخی اصول رایج در علم مدیریت بتواند به روشن شدن این تحلیل و استدلال کمک کند. در علم مدیریت مدرن، آنجا که وظایف اصلی مدیر برشمرده م یشود، پس از ذکر نخستین وظیفه یعنی برنامه ریزي، اصل دوم یعنی سازماندهی به عنوان وظیفه مهم یک مدیر مدبر و شایسته رقم می خورد. سازماندهی درواقع همان جذب نیروهاي باصلاحیت، ماهر و کارآمد براي به سرانجام رساندن اهداف و برنامه هاي تدوین شده توسط مدیریت و نهایتاً به ثمر رساندن پروژه هاي تولیدي و دس تیابی به ارزش افزوده مناسب است. کم توجهی و غفلت از نقش کارآفرین و کارآفرینان در جوامع امروزي، رویکردي کوته بینانه و دور از واقعیت هاي زمان است، به ویژه در جوامعی که از نیروهاي کار فراوان و دانش آموخته برخوردار هستند. متأسفانه یکی از معضلات کنونی بیشتر کشورهاي جهان، حتی کشورهاي صنعتی، وجود نیروهاي فاقد کار است. این معضل در کشورهاي درحال توسعه بیش از سایر کشورها به وضوح قابل مشاهده است. افزایش روزافزون تعداد نیروهاي فاقد کار، عدم سرمایه گذاري هاي جدید، حالت سکون در بخش تولید، عدم استقبال از ایجاد واحدهاي تولیدي کوچک و بزرگ، بی توجهی به واحدهاي تولیدي فعال و تعطیلی تدریجی اینگونه واحدها، نشانه هاي امیدوار کنند هاي از آینده اقتصادي براي جوامع رو به رشد نیست. اما این امید همیشه وجود داشته که علیرغم تمامی معضلات و موانع، هستند کارآفرینانی که با عشق و امید به آینده به تداوم و توسعه فعالیت خود ادامه م یدهند.
آریادان رشد: نمونه کارآفرینی
پایه گذاري یک واحد تولیدي و تخصصی تولید خوراك دام و طیور با چشم اندازي درازمدت که بتواند پاسخگوي آینده اي مناسب زمان باشد، نخستین هدف بنیان گذاران شرکت آریا دان رشد از ابتداي تأسیس بوده است. برنامه ریزي دقیق برمبناي علوم مربوطه روز، سازماندهی و گردآوري نیروهاي باصلاحیت و ماهر کار، آموزش هاي تخصصی و عمومی نیروي انسانی به تعداد پنجاه و هشت نفر و نظارت مداوم بر حسن اجراي برنام هها، سرلوحه کار مدیریت شرکت قرار داشته است. بر این اساس حاصل تمام این تلاش ها و برنامه ریزي ها هم اکنون به صورت واحدي نمونه در عرصه خوراك دام و طیور کشور قابل مشاهده و معرفی است. در همین راستا بود هاست که در ارزیابی هاي انجام شده در سطح واحدهاي تولیدي در استان قم، شرکت آریا دان رشد به عنوان واحد نمونه صنعتی انتخاب و لوح تقدیر دریافت کرده است. گفتنی است که مدیریت این شرکت به اینگونه توفیقات بسنده نکرده و با بازنگري مدام در اهداف و برنامه هاي تولیدي خود و تغییرات استراتژیک، می رود تا با تحولات روز جهان در عرصه تخصصی این صنعت، خود را با یافته هاي تخصصی روز منطبق سازد.
سید احسان سبزورای
هیئت مدیره شرکت آریا دان رشد